Een goede accountant of boekhouder?

Uw accountant of boekhouder is in staat zijn geld dubbel en dwars terug te verdienen. Als hij/zij zich in uw bedrijf verdiept en meedenkt zult u dat gaan ondervinden. 

Jammer genoeg komt u pas achter het goed functioneren van uw accountant of boekhouder als er een vergelijking gemaakt kan worden ...................
Hoe vindt u nu een goede boekhouder of accountant?

 • Voor een jaarrekening en verwerken van wat globale cijfers kunt u bij een willekeurigeboekhouder terecht. Grotere kantoren bieden vaak meer en specifieke kennis, kleinere kantoren bieden vaak kortere lijnen.
 • Wat voor bedrijf heeft u? De vraag vanuit een startend eenmansbedrijf is anders dan die van een BV met meerdere mensen in dienst, dus zoek iemand die op uw niveau met u mee kan denken. Maak afspraken over de te verlenen diensten en maak die regelmatig bespreekbaar.
 • In eerste instantie moet u beiden investeren in kennismaking en kennisoverdracht. Als dat laatste is gebeurd kunt u wellicht zelf wat boekhoudkundige zaken oppakken waardoor het aantal te betalen uren minder wordt. Misschien vindt u het ook wel prima dat een ander "al die cijfers" verwerkt.
 • Bij twijfel niet inhalen en stel vragen.
 • Het kan uitermate handig zijn als u boekhouder of accountant kennis heeft over de branche waarin u actief bent.Zorg dat u echt kunt sparren met uw boekhouder of accountant over zaken als investeringen of subsidies.
 • Door de verregaande automatisering is het mogelijk dat uw boekhouder of accountant over uw schouder meekijkt in uw cijfers, zeker ook online. Door online boekhouding aan te bieden hoeft u zelf geen programma's te installeren en bij te houden. U bent altijd up-to-date!
 • Houdt uw boekhouder of accountant wel zijn vakgebied bij? Is hij/zij aangesloten bij een organsatie die er op toe ziet dat er voldoende scholing wordt gevolgd? Overigens zegt een toevoeging als AA of RA niet altijd alles. De kennis moet wel toepasbaar zijn voor u en uw bedrijf.
 • U mag verwachten van uw boekhouder of accountant dat hij/zij goed bereikbaar is en snel terugkoppelt naar aanleiding van vragen en opmerkingen, binnen de afgesproken termijn. Het is helemaal niet vreemd om uw boekhouder of accountant af en toe langs te laten komen. Als er eens per jaar contact is, kunt u niet veel inzicht in uw bedrijf verwachten.
 • Er zijn enorme verschillen tussen de tarieven die een boekhouder of accountant hanteren. Zorg dat uw offerte niets aan duidelijkheid te wensen over laat. U kunt, zoals al gezegd, misschien zelf wat administratieve taken uitvoeren die de kosten drukken.Door uw eigen financiele zaken goed te regelen kunt u ook al aardig wat kosten besparen, denk aan:
  - op tijd factureren
  - betalingen in de gaten houden en op tijd manen
  - goede contacten met uw bank
  - leveranciers op tijd betalen.

Goede zaken!